Környezetvédelem, takarékosság – napelemes rendszerekkel

Az internet ma már tele van környezetvédelmi témákkal. Ami nem is csoda, hisz napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy bolygónk erőforrásai végesek, így próbálnak olyan alternatívákat keresni, melyek kímélik, védik a környezetet. Így például kihasználják a nap energiáját és napelemes rendszer telepítenek. Ilyenkor azonban nem szabad elfeledkezni a napelem inverterek kérdéséről.

Ehhez persze nem árt egy kis fizika. Mindezt már tanultuk ugyan az általános iskolában, de nem árt feleleveníteni a rég elfeledett tudást. Az elektromos energia nagyban megkönnyíti az emberek életét, gondoljunk csak arra, hogy ma már el sem tudnánk képzelni az életet nélküle. És bizony még mindig vannak olyan társadalmak, ahol ismeretlen a fogalma. Az antropológia helyett nézzük a fizikát.

A nap sugarainak egy bizonyos tartományát összegyűjtik a napelemek, így szabad elektronok keletkeznek, melyekből létrejön az egyenáram. Az egyenáram azonban a háztartások számára nem megfelelő, hisz a berendezéseink váltóárammal működnek. Ekkor jönnek képbe a napelemes inverterek, melyek az egyenáramot váltóárammá alakítják. Ilyen egyszerű az egész. Vagy mégsem?

Akinek eszébe jutott már, hogy napelemes rendszert telepít, sokféle motivációja lehet erre. Egyrészt a környezettudatosság. Hogy az energiafogyasztásunkat tiszta, napenergiából fedezzük. Ez nagyon szép és dicséretes, hisz nincs is ennél tisztább energia. A másik a takarékosság. Ugyan ki ne szeretné elfelejteni a villanyszámlát? Ez pedig lehetséges, hisz a nap energiájának hasznosításával örökre elfelejthetjük. A napelempalyazatok.hu oldalon egyébként nagyon sok kérdésre választ találhatunk és még segítséget is kapunk, ha letettük voksunkat a napelemes rendszerek mellett.

napelem inverterek

Az első lépés általában az, hogy felmérjük az igényeinket. Hogy mennyi energiát is fogyaszt a háztartásunk. Egyébként ez a legegyszerűbb lépés, hisz csak meg kell nézni a villanyszámlákat. Azonban itt sem árt az óvatosság, például egy hűvös nyár-enyhe tél párosítás során nyilván kevesebb energiát fogyaszt a háztartásunk, mint egy hosszú forró nyár idején, amikor éjjel-nappal megy a klíma, emellett a hideg telek is magasabb energiafogyasztással járnak. Elég az hozzá, hogy ha megnéztük, hogy mennyi energiára is van szükségünk, akkor jöhet a tervezés. A gondolkodás, hogy vajon ez a következő 5-10 évben mennyit fog változni? Tervezzük-e például plusz energiafelhasználók vásárlását, ami lehet például egy elektromos autó, amit otthon szeretnénk tölteni, vagy egy úszómedence, amit fűteni szeretnénk.

Az energiaigényünk nem csak a napelemek számát befolyásolja, hanem bizony azt is, hogy milyen napelem invertert kell a rendszerbe állítani. A napelemes inverterek kérdésköre nem is olyan egyszerű, mint első ránézésre tűnik. Ha ugyanis alulméretezzük a napelemes rendszerünket, akkor később még lehet bővíteni, lehet plusz napelemeket telepíteni. Ennek azonban lesz egy gátja, egy határa. Ez pedig maga az inverter, aminek ugyanúgy megvan a maximális teljesítménye. Ennek a kettőnek tehát párhuzamban kell lennie, és ha ez megtörténik, akkor működik jól a rendszer.

A napelem inverterek sokfélék, csakúgy, mint maguk a napelemek. A szakemberek azt javasolják, hogy érdemes a drágább, márkásabb, minőségibb invertert megvásárolni, hisz az egyszeri nagyobb beruházás, költség később sok kiadástól kímélhet meg bennünket. A napelempalyazatok.hu honlapon egyébként nagyon sok segítséget talál az, aki ilyesmiben gondolkodik. Így például megismerhetők azok a pályázati lehetőségek, melyek segítségével akár vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk napelemes rendszerünk telepítéséhez.

Erre is jó az internet, hogy tájékozódjuk, tanuljunk. És nem mellesleg, az internet és a számítógép előfeltétele is az elektromos energia. Ezt pedig szintén előállíthatjuk napelemes rendszerünk segítségével.